top of page

טיפול פסיכולוגי בילד ובמתבגר

 

כגודל האושר והשמחה שמעניקים לנו הילדים, כך גדולה דאגתנו לרווחתם הנפשית ולהשתבותם במעגלי החיים.

לילד ולמתבגר לא תמיד קל להתמודד עם האתגרים ההתפתחותיים האופיניים לגילו וכך לעיתים המצוקה הרגשית נובעת מן הקושי לתפקד ולענות על הדרישות והציפיות של המשפחה, בית הספר וחברת הילדים.

בפעמים אחרות, המצוקה הרגשית נובעת מארועים החלים בסביבה הקרובה כגון: אובדן של אדם קרוב, מחלה של בן משפחה, מעבר של מקום מגורים, פרידה של ההורים או שינוי אחר בהרכב המשפחה.

במקרים אחרים מדובר במצוקה הנגרמת מארוע טראומטי המאיים על הגוף והנפש כאשר הילד נפגע למשל מארוע חבלני, תאונה, תקיפה פיזית, אונס  או ניצול מיני.

המצוקה הרגשית יכולה לפגוע בתיפקוד הרגשי, הגופני, החברתי, ההתנהגותי והלימודי.

כך למשל במישור הרגשי ניתן לראות תחושות של דכדוך, דכאון, דימוי עצמי ירוד, בלבול או קושי בזהות המינית, פחדים וחרדות כגון חרדת פרידה, קשיים של ויסות רגשי והתפרצויות זעם. במקרים מסוימים, הכאב הנפשי הבלתי נסבל  מלווה במחשבות על מוות ואובדנות.

במישור הגופני ניתן לראות הפרעות שינה, ירידה בתיאבון, קשיי נשימה, גמגום, הרטבה, התלכלכות (אנקרופרסיס), כאבי ראש וסימפטומים גופניים אחרים שאינם מוסברים על ידי בעיה גופנית.

במישור החברתי נראה למשל ״חרדה חברתית״, קושי במתן אמון באחר, המנעות ממפגשים חברתיים, התבודדות, או כל קושי אחר ביצירת קשר הדדי המותאם לדרישות הגיל.

במישור הלימודי ניתן למשל לצפות בירידה בריכוז וביכולת ההשקעה בלימודים, הנמכה במוטיבציה, פחד מכשלון , ״חרדת בחינות״ וכן קשיים רגשיים הנלווים לליקויי למידה. 

במישור ההתנהגותי נראה בקצה הקל של הרצף אי שקט והפרעה בשיעורים, התנהגות מרדנית ,שקרים וגניבות ובקצה החמור נפגוש בהתנהגות אנטי -חברתית הכוללת הפרות קשות של החוק ,הרס של רכוש ותקיפה פיזית אלימה.

במקרים אחרים של כאב נפשי רב מנשוא ניתן לראות תופעות של פגיעה עצמית כמו למשל חיתוך הגוף במכשיר חד.

אלה הם רק דוגמאות מתוך קשת רחבה של בעיות רגשיות שמהן יכולים לסבול ילדים ומתבגרים. לעיתים הילד ובעיקר המתבגר מסתגר בעולמו ומסרב להחשף ולהעזר באנשים הקרובים לו. לעיתים ההורים יחד עם הצוות החינוכי אינם מצליחים לסייע. הילד או המתבגר זקוק במקרה זה לעזרה מקצועית - טיפול פסיכולוגי.

טיפול פסיכולוגי בילד ובמתבגר הינו תהליך  המותאם לצרכים ולקשיים של הילד, לגילו, לרמת ההתפתחות שלו, לחוזקות שלו כמו גם לחולשותיו וכמובן לבעייה ממנה הוא סובל.

טיפול בילד ובמתבגר משלב טכניקות שונות של טיפול.

הוא כולל הן טיפול פסיכודינמי (ריגשי) המתייחס לתהליכים ולקונפליקטים בעולם הפנימי והן טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)  השם דגש על עיצוב של תפיסות, מחשבות והתנהגויות. שילוב כזה מאפשר הן עיבוד של תהליכים רגשיים המתרחשים בחלקם הגדול ברמה הלא מודעת (פסיכודינמי) והן עבודה ברמה המודעת (CBT).

הטיפול מתבסס הן על שיחה מילולית והן על טיפול במשחק (play therapy) הכולל משחקים מובנים, משחקי דמיון, משחקי תפקידים ותאטרון, ציור וכתיבת סיפורים, טיפול בארגז חול (sand therapy) ושימוש בכלים אמנותיים של צבע וחומר. השימוש בטכניקה כזאת או אחרת מותאם באופן ייחודי לילד ולמתבגר.

טיפול בילדים ובמתבגרים מלווה במפגש עם ההורים ובטיפול בהורות  ונשען על טכניקות של טיפול משפחתי. לעיתים נדרש לשלב מידי פעם  מפגש של כל בני המשפחה ולעיתים נכון טיפול דיאדי שהוא טיפול המתמקד בקשר של הילד עם אחד ההורים.

הטיפול בילד ובמתבגר מצריך לעיתים עבודה מערכתית  ובעיקר דיאלוג עם המערכת הבית ספרית כדי לבנות סביבה תומכת ומאפשרת המתאימה לצרכי הילד. הקשר של הפסיכולוג עם בית הספר נעשה כמובן בהתאם להסכם עם הילד וההורים.

קשיים רגשיים לא בהכרח נעלמים מעצמם ואפילו עלולים להצטבר ולהחמיר עם הזמן. לעומת זאת, השינויים שחלים בילד ובמתבגר בעקבות התערבות טיפולית מתאימה יכולים לשמש אבני בנין ביכולת ההתמודדות של הילד בעתיד.

 אמירים 

bottom of page