top of page

פניה לטיפול פסיכולוגי

ההחלטה לפנות לטיפול פסיכולוגי ולבחור בפסיכולוג כרוכה במורכבות של רגשות ספקות ושאלות. כיצד ההקדמה שאכתוב תעזור ולו במעט? הנה צרפתי תמונה, אולי אראה פחות זרה. כמו כן אוסיף פרטים אודות הכשרתי, סוגי טיפול שונים, והמודלים התאורטיים המשפיעים עלי.

 

 

 

טיפול פסיכולוגי

במהלך החיים, בעיתות של משבר, שינוי או אובדן אנו חווים מצוקה .

הפסיכולוג הינו שותף למסע הנפשי, משמש מעין ״הורה מלווה״ במסע, כמו אם החווה חוויה יחד עם הילד והעושה כמיטב הבנתה ויכולתה להתאים עצמה לצרכיו הנפשיים.

לכל אדם יש עולם רגשי ושפה משלו, ולכן אני מחפשת שפת טיפול המתאימה למפגש היחודי הזה, כזו המתכתבת עם הצרכים והמטרות של הפונה לטיפול.

 

 

טיפול זוגי (בגישת אימגו)

בטיפול הזוגי לומדים בני הזוג לוותר על מאבקי הכוח ולשנות דפוסי התנהגות הפוגעים בבן הזוג. הם מתוודעים לסיבות המודעות והלא מודעות שהביאו לבחירה בבן הזוג, נפגשים עם חוויות הילדות, ולומדים לראות את עולמו של בן הזוג מזווית ראייה חדשה. הם מצליחים למחול זה לזה, לצמוח יחד למקום של תקשורת, שותפות, הכלה הדדית, ואהבה.

הטכניקה הטיפולית נועדה לאמן וללמד את בני הזוג דרכי תקשורת המבוססות על הקשבה והכלה הדדית, וזאת בעזרת הנחיה של דיאלוגים מובנים.

לעיתים נכון יותר לרקוח טיפול המשלב יסודות מטיפול אימגו יחד עם תיאוריות וטכניקות אחרות.

טיפול פסיכולוגי בילד ובמתבגר 

כגודל האושר והנחת מן הילדים, כך רבה דאגתנו לרווחתם הנפשית.

המצוקה הרגשית של הילד או המתבגר יכולה לנבוע מהקושי להתמודד עם המטלות והציפיות המותאמות לשלב האופיני לגילו. לעיתים היא תנבע ממקור חיצוני כמו מחלה או מוות במשפחה, משבר משפחתי או מעבר דירה. בפעמים אחרות היא תגרם מארוע טראומטי כגון תאונה,פיגוע,או היות קורבן לאלימות והתעללות מינית.

המצוקה הרגשית כוללת קשת רחבה של קשיים והיא יכולה לפגוע בתיפקוד הרגשי, הגופני, החברתי, ההתנהגותי והלימודי.

כאשר הילד מתקשה להעזר בהורים ובצוות החינוכי, מוטב לפנות לטיפול פסיכולוגי.

 

 

טיפול פסיכולוגי בילד ובמתבגר הינו תהליך המותאם לצרכים ולקשיים של הילד, לגילו, לרמת ההתפתחות שלו, לחוזקותיו ולחולשותיו וכמובן לבעייה ממנה הוא סובל.

טיפול בילד ובמתבגר כולל הן טיפול פסיכודינמי (ריגשי) המתייחס לתהליכים ולקונפליקטים בעולם הפנימי והלא תמיד מודע והן טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)  השם דגש על עיצוב של תפיסות, מחשבות והתנהגויות ברמה המודעת יותר.

הטיפול מתבסס הן על שיחה מילולית והן על טיפול במשחק (Play Therapy) .

טיפול בילד ובמתבגר מלווה בייעוץ ובטיפול בהורות  ונשען על טכניקות של טיפול משפחתי. לעיתים נדרש לשלב מפגש משפחתי, טיפול זוגי ולעיתים נכון טיפול דיאדי המתמקד בקשר של הילד עם אחד ההורים.

הטיפול בילד ובמתבגר מצריך עבודה מערכתית עם בית הספר בהתאם להסכם עם ההורים והילד וזאת כדי לבנות סביבה תומכת ומאפשרת המתאימה לצרכיו וכישוריו.

בהעדר טיפול, קשיים רגשיים יצטברו ויחריפו ואילו שינויים החלים בעזרת הטיפול יסייעו להתמודדות בעתיד. 

 

טיפול במשחק (Play Therapy)

״טיפול במשחק״ מטפל בילד ב״שפת הילדים״ הטבעית והאוניברסלית – במשחק.

הילד מבטא במשחק את עולמו הפנימי והלא מודע, את השלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא, את הקונפליקטים ואת הדפוסים ההגנתיים שלו.

הילד מבטא במשחק גם את העולם החיצוני ואת הדרך היחודית שבה הוא תופס, מבין, שופט, מרגיש וחווה את משפחתו ואת סביבתו הקרובה.   

טיפול במשחק נותן לילד הזדמנות להתמודד במרחב המתקיים בין דמיון למציאות ובעזרת זאת להשיג תחושה של שליטה ויכולת להתמודד בעולם שבחוץ.

טיפול במשחק יכול לפתח את היכולת המשחקית של הילד כדי שיוכל לשחק עם בני גילו, יצליח לציית לחוקים מוסכמים, וילמד להתמודד היטב עם נצחונות והפסדים.

הנוכחות הבטוחה והמסורה של המטפל מאפשרת הכלה ועיבוד של החרדות, הקונפליקטים והרגשות הקשים. ההתערבות של המטפל נעשית ברמת המשחק וכך למשל היא מתייחסת לגיבורי המשחק, מגיבה במקומם או מדברת בשמם.

הטיפול במשחק מהווה מצע פורה לצמיחה של הבנות ותובנות טריות, לפיתוח של דפוסי התמודדות  וללמידה של מיומנויות רגשיות וחברתיות חדשות.

למשחק תפקיד רב ערך בחיי הנפש של כל אדם. היצירתיות המשחקית מגשרת בין הפנטזיה למציאות ומאפשרת לנו לחוות את מי שאנחנו ואת עצמנו באופן מלא ואמיתי.

 

טיפול פסיכולוגי בהורות

הורים רבים חשים מצוקה רגשית לנוכח האתגרים והקשיים הכרוכים בטיפול בילדיהם.

הטיפול המתמקד בהורות מבקש להעמיק את המודעות וההבנה של דפוסי ההורות, ולבחון את מידת התאמתם לצרכים הרגשיים של הילד, כמו גם לדרישות של המשפחה והסביבה.

הטיפול בהורה או בזוג ההורים מאפשר מרחב של התבוננות חוויתית בתהליכים הרגשיים המודעים והלא מודעים הכרוכים במשימה ההורית, בהזדהויות ובהפנמות שעיצבו את הדימוי ההורי המציאותי והאידאלי.

"הורות מודעת" מובילה ליצירת יחסים מותאמים בין ההורים לילד, לשיתוף פעולה בין בני הזוג, וכן לצמיחה ולריפוי של ההורה.

 

חשיבה תאורטית על טיפול נפשי

החשיבה והעשיה הטיפולית שלי מושפעת מכמה גישות תיאורטיות.

אני בדרך כלל נשענת על החשיבה של ויניקוט ועל קבוצת ״העצמאים״ אשר מדגישים את יחסי הסוביקט עם סביבתו ואת החוויה האותנטית של העצמי.

אני נעזרת בחשיבה של המודל ההתיחסותי המתמקד בהתרחשות הנוצרת במפגש האינטרסוביקטיבי.

יש מקום חשוב בליבי ל ״פסיכולוגית העצמי״ אשר ממקמת את מושג העצמי במרכז התיאוריה והמעשה הטיפולי.

אני נתרמת מהפסיכותרפיה האקזיסטנציאליסטית העוסקת בדאגות הקיום היסודיות של כל אדם: חרות, חיפוש אחר משמעות, בדידות, והתמודדות עם המוות.

 אמירים 

bottom of page